2012. július 24., kedd

Lolita stílusok: Gothic Lolita

A Gothic stílus mint korábban leírtam, Mana és a vk-zenekarok, valamint az őket cosplayelő tömeg hatására alakult ki. Újdonságot, színt vitt a stílusba, megkezdődött a különféle stílusirányzatok kialakulása. Ugyanakkor a goth stílussal újabb problémák köszöntöttek be: a tájékozatlan tömegek asszociációi a "goth" szó hallatán.*
Bár sokszor használják a goth színeit és klasszikus szimbólumait, mégis megtartják a Lolita számára fontos kifinomultságot, porcelánbaba-kinézetet. Itt fontos leszögezni: Mana sminkje és fellépőruhái nem gothlolik. Ha az ő loli oldalát keressük, nézegessünk Moitié ruhákat.


Főbb színek: Alap a fekete, akár vörössel, királykékkel (AKA manakék) vagy akár lilával, sőt aranyszínnel kombinálva is láttam már. A klasszikus gothloli ruha a fekete-fehér, de manapság kezd kimenni a divatból. Főleg azoknak az itáknak a hatására, akik csak a fekete ruha, fehér csipke kombinációt ismerve alkottak gothlolinak csúfolt förtelmeket. Nomeg a cselédlányos kinézethez való hasonlósága miatt.

Főbb minták: Keresztek, koporsók, kovácsoltvas kapuk (itt utalva a Moitié híres-neves Iron Gate szoknyájára), rózsák, akár régies csillárok. A Sweet-hez képest még mindig kifinomult, nem túlzsúfolt, de látványos a különbség a Classic-kal.


Egy régebbi kép a Gothic&Lolita Bible-ből:


A rémes fekete-fehér ruhák:
A baj nem is a színkombinációval van, mint tudjátok, nekem is főleg fekete-fehér szoknyáim vannak, de így sokkal jobban látszik a csipke műanyag, olcsó volta. Ráadásul valamilyen különös oknál fogva mindig túl sokat használnak ebből a semmirevaló csipkéből. Új fogalom: lace monster. Arra használják, amikor túlontúl sok az általában rossz minőségű csipke egy ruhán.
*Nagy probléma az általános elképzelés a "goth"-ról. Latex, neccharisnya, fekete rúzs és társaik... Egyik sem használható a Lolita kinézethez! Valamint itt kezdtek el halloweenről maradt jelmezeket újrafelhasználni... ritka alkalom, ha ez sikerhez vezet.


Arra is érdemes odafigyelni, hogy pl.: a cybergoth stílus elemeit nem használják fel. Ha valaki (láttam egy azt hiszem svéd csajt...) maga vegyíti e kettőt, az már a "saját stílus"-ba tartozik. Mint mondtam, ha egyéniek akarunk maradni a lolita stíluson belül, akkor nagyon oda kell figyelni az alapokra... ő odafigyelt, jól is nézett ki :)







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése