2012. május 28., hétfő

Azok a bizonyos szabályok

Nagy levegő, próbáljátok meg befogadni. Lehet, hogy így soknak tűnik, de könnyebb lolitának lenni, mint látszik. Minden kezdő, aki mellett nincsenek tapasztaltabbak, elkövet hibákat. Én is, és még rengetegen. Azt hiszem, a "nagy" lolik többsége véres küzdelemben győzte le az itaságot. Mert mit csinál az ember lánya? Jajdecukiruhák! *.* kiált fel, majd eldönti, hogy ő is így akar kinézni. Ráguglizik hogy gothloli, majd jobb esetben varr, rosszabb esetben szekrényből turkál össze számára lolisnak tűnő dolgokat. És fájdalmas ita lesz.

ITA:Dőlt Rossz Lolita. Annyira rossz, hogy fáj ránézni (japán itai: fájdalmas). Tipikus ismertetőjelei: Olcsó anyagok és csipke (szatén, kabátbélés, műanyag csipke...), utóbbiból túl sok. Szoknya kevés anyagból esetleg miniszoknya, ami alá nem fér alsószoknya. Alapból ritkán viselnek alsószoknyát, bugyogót. Goth smink (mert a Mana cosplay nem biztos hogy loli), nejlonharisnya, necczokni. A lolita megjelenés egyik ismérve az elegancia, kifinomultság, ami teljesen vagy nagy mértékben hiányzik az itákból. Nem illik azonban valakit azért szidni, mert ita: inkább segíteni kell, hogy minél jobb lolita lehessen. Nem kötelező százezrekért ruhát rendelni, de aki belevág ebbe a "divatba" tudnia kell, hogy nem olcsó. Ha esetleg varrsz, ne az anyagon spórolj. Ez nem egy egyszer felvett cosplay!

Egy tipikus ita OP

Tehát, fontos a ruha anyaga. De akkor is elronthatod a viseletet, ha rendelt ruhákat használsz! Hiába van egy gyönyörű BTSSB JSK-d, ha blúz nélkül, egy szál nyitott orrú szandállal és teljesen oda nem illő kiegészítőkkel viseled. Most megpróbálom összeszedni a szabályokat. Nincsenek kőbe vésve, de kezdőként jobb ezekhez tartani magatokat.

Mi lóghat ki? Mi nem?
A legtöbb irányzatnál a szoknya maximum tér fölé ér, és a vállakat sem mutatjuk. Mindig (kivéve az extrém hőséget) hordunk zoknit vagy harisnyát. A nejlon olcsó hatást kelt, a necc pedig túl kihívó. Persze az ero és a punk szabadabb, utóbbiban használhatunk például szétszaggatott harisnyát is. ^^

Alsószoknya, bugyogó...
Az alsószoknya ad szép, Harang vagy A- alakot a szoknyának, fontos hogy elég anyag legyen a szoknyában, mert különben igen vicces, ha alágyömöszölöd. Abroncsokat nem kérünk! Elhagyhatod extrém melegben, de jobb ha van egy kevésbé pufi, amit például teázáshoz, utazáshoz, egyéb ülő tevékenységhez használsz. A bugyogó a klasszikus viktoriánus fehérnemű, rengeteg fajta és szín létezik belőle, viselése mindig kötelező! Főleg piknikeken ajánlott, ugyanis meggátolja, hogy bármi kilátsszon.^^ És ha valaki viselt már alsószoknyát, tudja, hogy milyen kényelmetlen a tüll bugyogó nélkül...

Derék és csípő.
Mindenki tudja hol vannak ezek, ugye? Pedig márkáknál is eltévelyednek néha.:) Fontos, hogy a szoknya csípőtől indul, a derék legjobb esetben nem látszik. Persze vannak kivételek, mint mindenhol. Az ero például előfordul, hogy csak bugyogót visel.

Fontos leszögezni, hogy a lolinak nincs köze sem Nabokov regényéhez, sem a "lolicon" műfajhoz. Épp az ellenkezője: ártatlan, klasszikus és kicsit sem szexuális. Az ero is csak "viktoriánus" szinten, mondjuk kilátszik a combja és a válla. A jó ero-hoz sok idő és tapasztalat kell.:)

És mégegyszer: a loli NEM cosplay,
és a cosplay NEM loli!
Sminkben is jobb visszafogni magatokat, valamint fontos a jó koordináció is. Manapság az oldschool loli fekete-fehér ruhája itának hat, de azt is lehet jól csinálni. Van még pár kevésbé általános szabály (pl.: nem hordunk napernyő mellé kalapot... mondjuk ez logikus^^), de ezekkel már el lehet boldogulni. Ha kérdésetek van, írjatok!
Nos, kész vagyunk, ha megtartottuk a szabályokat, valahogy így nézünk ki:

Még egy apróság: ha rendeltek, talán a Body Line a legszimpatikusabb, de nem árt vigyázni, mert Mr. Yan néha igen furcsa dolgokat kreál :D Ismerjétek fel a jó és rossz Body Line-t!



9 megjegyzés:

  1. :D
    Ezért örülök, hogy mellettem vagy :D

    VálaszTörlés
  2. Minél többen ússzák meg az itakorszakot, annál jobb! Hidd el, máig próbálom elfelejteni, olyan gáz voltam-.-"

    VálaszTörlés
  3. Csak párat: elasztikus fénylő olcsó anyag, műanyag csipke, alsószoknya és bugyogó nélkül, 120Ft-s randa cipő XD, necczokni, és alapból SEMMI közöm nem volt az "elegáns" szóhoz... Ja, meg a szaténblúzok, mindenféle szekrényből jött cucc lolinak bélyegzése, a hómméd főkötőmről pedig ne is beszéljünk! Khmm... csúnya csúnya itakorszak... ^^"""

    VálaszTörlés
  4. szia! Még kezdő lolita vok, és köszi a tippeket! Nagyon sokat segítettél velük. Loli szoknyám már van, de megfelelő alsószoknya hozzá még nincs, amúgy van olyan rövid nacim, amit akár bugyogónak is lehet elhordani. Még egy kérdés! Melltartót lehet loli ruha alá venni? (gondolom kötelező) van egy összeállításom amiben gondolom látszani fog rajta, hogy még csak kezdő vok. A blogocskámon láthatod.

    VálaszTörlés
  5. Örülök hogy segíthettem:)) Melltartóról nem szoktak beszélni, de szerintem ugyanúgy hordja az ember mint máskor, jobb esetben úgysem látszik:) Nézegettem a blogjaidat, még nem találtam rá a koordidra de ha írsz nekem a gothic_girl93@citromail.hu-ra, akkor tudok segíteni bármiben:) (Pl. alsószoknya választásban/varrásban, ami szintén nem olyan egyértelmű mint elsőre tűnik:))

    VálaszTörlés
  6. Szia! Nem vagyok loli, csak loli mániás :) ha ilyen létezik. Van egy összeállításom. Loli még sosem elemezte, úgy lett varratva barátnőmtől kaptam :) nemtudom. Igazából azon sem akadnék ki ha rá mondanák hogy "na hát ennek köze sincs" mert szerintem gyönyörű. Majd lehet küldenék egy képet...
    2. a FONTOSABB RÉSZ: van egy oldalam ( www.ilove-japan.eoldal.hu) nézz körül rajta ha gondolod.Nem rég nyitottam új menüt divat címmel de még csak össz divatról írtam. Úgy érzem az első a loli lenne amiről írnék,mert arról viszonylag sokat tudok ("nem lolihoz"képest!) Kérdésem annyi lenne,hogy egy két dolognál idézhetnék e tőled, és pl egy két képet kölcsön kérhetnék -e ha alul leírnám a blogcímed,mint forrás és egy kis ajánló szöveget is akár^^ ?

    VálaszTörlés
  7. Szia, örülök ha érdekel a divat, még ha te magad nem is vagy loli attól még természetesen szeretheted ugyanúgy:) Az összeállításod nagyon szívesen megnézném, ha gondolod a fentebb is említett e-mail-re küldhetsz róla képeket, és majd elmondom ami eszembe jut róla~
    Nyugodtan idézhetsz, a képekről annyit hogy nagy százaléka netről van, szóval nincs semmilyen copyrightom, pár van csak ami saját, de ha megmondod hogy melyikeket szeretnéd, akár azokat is felhasználhatod, csak mondjuk írd oda hogy innen vannak:)

    VálaszTörlés
  8. Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.

    VálaszTörlés